Neem contact op
06 20841776
jolanda@samenzorgdragen.nl

Wet maatschappelijke ondersteuning

Jolanda Noome • jul. 20, 2022

De Wmo, wat is dat eigenlijk?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt hulp en ondersteuning voor burgers, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en deel kunnen blijven nemen aan de maatschappij. De uitvoering hiervan ligt bij de gemeente.


In de gemeente Dronten zijn verschillende mogelijkheden voor ondersteuning mogelijk:


Algemene voorzieningen

Dit zijn voorzieningen die u zelf kunt aanvragen, en die beschikbaar zijn voor alle inwoners die dat nodig hebben. Meestal komen deze voor eigen rekening, zoals:

  • een boodschappendienst (zoals de praktische hulpdienst van De Meerpaal of online boodschappen bestellen bij de supermarkt);
  • een maaltijdservice (bijvoorbeeld Tafeltje-Dekje of Uitgekookt);
  • gezelschap en activiteiten (o.a. in De Meerpaal of een van de dorpshuizen);
  • hulp bij mantelzorg en mantelzorgcompliment (via De Meerpaal of Mantelkring);
  • wassen en strijken
  • personenalarmering (kunt u aanvragen bij een thuiszorg organisatie of zelf regelen)


Maatwerkvoorzieningen

Ondersteuning en begeleiding

Dit zijn hulpvormen die zijn afgestemd op de leefsituatie en gezondheid van de persoon, zoals:

  • huishoudelijke hulp: schoon en leefbaar huis;
  • individuele begeleiding;
  • dagbesteding.


Woningaanpassingen

Voor aanpassingen in huis zijn handige hulpmiddelen te huur, te leen en te koop. Zoals een verhoogd toilet, douchestoel of traplift. Kunt u zelf geen geschikt hulpmiddel/aanpassing vinden? Dan kunt u contact opnemen met gemeente Dronten en samen zoeken naar een passende oplossing. Dit kan zijn:

  • aanpassingen in de woning, zoals een traplift, verbreding van deuren of het wegnemen van obstakels in de woning;
  • toilet- en badkamer voorzieningen;
  • antislip douche en een speciale douchezit.


Vervoersvoorzieningen

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Wmo-vervoer per regiotaxi of rolstoeltaxi
  • een scootmobiel;
  • een rolstoel;
  • een parkeerkaart voor gehandicapten
  • OV- of vervoersmaatje via De Meerpaal


Kortdurend verblijf

Kortdurend verblijf wordt ook wel respijtzorg genoemd. Het is bedoeld om ervoor te zorgen dat een mantelzorger niet overbelast raakt. Gemeente Dronten heeft een overeenkomst met het Respijthuis in Lelystad. Inwoners van Dronten die dagelijks ondersteuning en zorg nodig hebben van hun mantelzorger kunnen tijdelijk verblijven in de warmte en geborgenheid van het Respijthuis. Daardoor heeft de mantelzorger even tijd en ruimte voor zichzelf en/of andere activiteiten. Hier geldt een eigen bijdrage.

 

Begeleid of beschermd wonen 

Soms is zelfstandig wonen (tijdelijk) niet mogelijk en is mantelzorg of andere hulp niet genoeg. Beschermd wonen kan dan een oplossing zijn. Beschermde woonvormen staan veelal in een gewone woonwijk, soms zijn het appartementen waar mensen zelfstandig wonen. Vaak zijn er ook groepswoningen. Er is iedere dag begeleiding. De hulpverleners zijn 24 uur per dag bereikbaar.

 

Hoe gaat dat? Zo’n Wmo aanvraag?

U maakt een afspraak bij de balie van het gemeentehuis, belt met de gemeente via het nummer 14 0321, mailt naar gemeente@dronten.nl of stuurt een brief naar Gemeente Dronten, Postbus 100, 8250 AC Dronten.

Na de aanvraag volgt er een gesprek met u en eventueel iemand uit uw netwerk met een medewerker van de gemeente, de zogenaamde Wmo-gids. Dit (keukentafel)gesprek kan telefonisch of bij u thuis plaatsvinden. Tijdens dit gesprek brengt de gids de situatie in kaart en kijkt samen met u naar de hulp die passend is in de situatie.

 

Ondersteuning van de mantelzorgmakelaar

Een goede voorbereiding op het gesprek met de gids is het vooraf opstellen van een persoonlijk plan. Heeft u hier hulp bij nodig? Dan kan ik als mantelzorgmakelaar ondersteunen bij uw aanvraag. Ook kan ik bij het keukentafelgesprek aanwezig zijn als u dat wenst.

Bent u mantelzorger en aanvullend verzekerd, dan kunt u de mantelzorgmakelaar veelal vergoed krijgen. Bel daarvoor zelf met uw (zorg)verzekering.

 

Tot slot

Als u ondersteuning krijgt vanuit de Wmo, betaalt u een klein deel zelf. Dat noemen we een eigen bijdrage en deze is maximaal €19,- per maand.

Een Wmo indicatie is altijd tijdelijk, de termijn staat genoemd in het besluit, en moet steeds  weer opnieuw aangevraagd worden.

 

door Jolanda Noome 28 okt., 2023
Ontlasting van de mantelzorger door even regeltaken uit handen te nemen. Hulp zoeken én vinden om het langer vol te kunnen blijven houden. In een ruime week zitten deze mensen er al weer heel anders bij! De dankbaarheid van deze mensen om op deze manier nog te kunnen blijven wonen in hun fijne buurtje: dat is waarvoor ik het doe!
door Jolanda Noome 19 feb., 2023
Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen of ik krijg al telefoon: of ik kan helpen bij een echtpaar. Zij heeft een vorm van dementie waarbij overdag de situatie best behapbaar is. Het zijn de nachten die opbreken. Het zou erg fijn zijn als er met regelmaat ’s nachts opvang geregeld kan worden zodat meneer even een nacht kan doorslapen.
door Jolanda Noome 13 jan., 2023
Wie mij kent, weet dat ik een mensenmens ben. Wellicht daarom krijg ik nog vaak de vraag: “Maar Jolanda, waarom ben je dan makelaar geworden?” Ik leg dan uit dat ‘mantelzorgmakelaar’ een term is voor iemand die medemensen graag ondersteunt in hun rol als mantelzorger. Een voorbeeld.....
door Jolanda Noome 20 dec., 2022
Ik ben nu een jaar als mantelzorgmakelaar actief, zo aan het eind van het kalenderjaar een mooi moment om even op terug te kijken en de balans op te maken. Waar heb ik me mee bezig gehouden en in wat voor situaties heb ik mantelzorgers mogen bijstaan.
door Jolanda 21 nov., 2022
Ben jij mantelzorger dan kan is het goed te kijken naar kosten die je komend jaar verwacht en daar op aan te sluiten met jouw zorgverzekering. Wordt bijvoorbeeld de mantelzorgmakelaar vergoed? Of respijtzorg? Vergelijken loont!
door Jolanda Noome 31 okt., 2022
10 november is de dag van de mantelzorg. Een dag met extra aandacht, complimenten en waardering voor dat wat iemand soms zo maar overkomt, uit een soort vanzelfsprekendheid wordt ingevuld maar dat niet altijd is. En dat mag best eens gezegd worden!
door Jolanda Noome 19 sep., 2022
Woensdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt er extra aandacht gevraagd voor dementie. Heeft u te maken met dementie in uw omgeving en even tijdelijke ondersteuning nodig om het overzicht te behouden? Denk dan eens aan een mantelzorgmakelaar.
door Jolanda Noome 29 aug., 2022
Er komen steeds meer werkende mantelzorgers en de druk op hen neemt toe. Maak mantelzorg op het werk bespreekbaar. Als werkgever en mantelzorger samen het gesprek aangaan en er een goede balans is, komen beiden daar beter uit. Zoek naar ondersteuningsmogelijkheden. Een mantelzorgmakelaar kan daarbij helpen.
door Jolanda Noome 20 jun., 2022
De zomerse vakantietijd is in aantocht maar hoe zit dat dan als je mantelzorger bent? Hoe moet dat met de zorg die altijd maar door moet gaan? Dit vraagt toch een andere aanpak en zorg dan alleen ‘plekje zoeken, huisje boeken’. Daarover meer in onderstaande blog:
door Jolanda Noome 16 mei, 2022
Aandacht voor de jonge mantelzorger
Meer posts
Share by: